“БАЗА ЗА ОТДИХ” , с. Момково, общ. Свиленград

Детайли
Период: 
2022
РЗП: 
660 кв.м.

Проектът се състои в изграждане на еднофамилна сграда с едно ниво и едно частично вкопано следващо наклона на терена.

Сградата е разположено в южния край на имота, представлява Г-образен обем, ориентиран към югоизточен двор и басейн. В северозападния ъгъл е пешеходния и автомобилния подход към къщата.

Изявената Г-образна структура е разположена в имота така, че да може да се обуславя от естествените подходи, природните гледки и естественото ослънчаване. Главния обем на сградата е на първо ниво, заедно с вътрешно дворно пространство и басейн. Има и полу вкопана част под сградата която в източния си край е надземно поради понижаването на терена в тази посока. Предвижда се плосък покрив с големи стрехи и минимален наклон за отводняване.

Особености

Силно издадените козирки приютяват откритата веранда и я карат да се усеща като продължения на интериорните пространства. Източния фронт на сградата се издава над терена поради неговото естествено понижаване и по този начин очертава дворното пространство като неприкосновено. По източния и южния фронт на басейна се стича свободно вода над ръба, което придава лекота на гледката и усещането. Обема на сградата е третиран единно, като се редуват плътни участъци облицовани с дърво и големи стъклени витрини.

Предишен/Следващ проект