Жилищна сграда, кв.Бояна, гр. София

Детайли
Период: 
2014г.
РЗП: 
4030 м2

Апартаментите са разположени в два отделни издължени триетажни блока, които са разположени по начин, позволяващ максимална дистанция помежду им и към границите на имота. Двата блока са свързани под земята с представителното разпределително пространство на гаража.

Двата блока са изградени от масивна стоманобетонова конструкция с безгредови плочи на големи отвори и шайби в двете посоки. С цел избягване на междинни вертикали в разпределителното пространство, конструкцията му е предвидена от сглобяеми предварително напрегнати елементи с отвор 17 м. Част от вертикалите на горните етажи се насаждат върху предварително напрегнатата конструкция. Терасите са от конзолна метална конструкция закрепена към контура на плочите чрез неръждаеми елементи, премостващи топлоизолацията.

Апартаментите са организирани линейно. Простата структура и простата конструкция позволяват вариантност на разпределенията.

Паркът е отделен от улицата и съседните имоти с ограда от матово стъкло и наклона на терена и не се пресича от пешеходен достъп. По този начин гората е оставена в максимално естествен вид без достъп от обитателите, което предоставя пространствено продължение на изцяло отворените към нея апартаменти.

Особености

Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединеност на отделните единици в многофамилната жилищна сграда.Отвън сградите са скрити в гората и се забелязват единствено като абстрактни хоризонтали, белота и светлина между стволовете и листата на гората.

Подходът от улицата към сградата се осъществява посредством вертикална платформа, която отвежда автомобилите и хората директно под земята, без да се пресича пространството на двора.

Предишен/Следващ проект