25 Февруари, 2013

Стартират строителството за подобряване туристическата инфраструктура в Габрово

В началото на месец март предстои да стартират строително-монтажните работи по интегрирания проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в Габрово. Преди дни бяха подписани официално трите договора за строителство с избраните изпълнители. Мащабният проект е на обща стойност 6 195 596 лв., 275 704 лева от които са собственият принос на общината.

Проектът за утвърждаване на Габрово като национален туристически център се финансира по оперативна програма "Регионално развитие". Разработката включва едни от най-атрактивните и популярни национални обекти на културно-историческото наследство – Архитектурно-етнографски комплекс (АЕК) "Етър", Архитектурно-исторически резерват (АИР)"Боженци", Дечкова къща.

ДЗЗД "Боженци" 2012, състоящо се от софийските фирми "Реставрация" ЕАД, "ИПС Инфраструктури" АД и "Мират груп" ООД, предстои да изпълни строителни работи на на обекти в АИР "Боженци" на обща стойност 1938 196 лв. с ДДС. Изпълнителят ще прави реставрация и адаптация на административната сграда, старото и новото школо, реставрация и консервация на къщите "Дончо Попа" и "Митьо Станев"; ще изгражда паркинг и обслужваща сграда при входа на АИР "Боженци", както и озеленяване, рехабилитация на калдъръмената настилка, изграждане на система за видеонаблюдение, подмяна и инсталиране на ново, включително художествено осветление.

Другият изпълнител - ДЗЗД "Евро строй", включващ фирмите "Крис груп" ЕООД - Русе, и "ВТ Инженеринг" ООД - Велико Търново, ще изпълнява строителни работи на обекти в АЕК "Етъра" на стойност 642 334 лв. с ДДС.Предвидените дейностите обхващат възстановяване на Балканджийската мандра, изграждане на подпорна стена, алея и паркинг, озеленяване, изграждане на система за видеонаблюдение, възстановяване на компрометирана калдъръмена настилка, както и подмяна и инсталиране на ново, включително художествено осветление.

На 1 079 810 лв. с ДДС възлизат поверените строителните работи на Обединение "Културна инфраструктура Габрово 2012"със съдружници русенската фирма "Строител" ООД и софийската "Плиска консултинг" ООД. Обединението ще изпълнява строителни работи на два обекта. Първият включва консервация, реставрация и адаптация на Дечковата къща с цел изграждане и разполагане на "ретро" дрогерия и "ретро" фотоателие. Втората касае реставрация и адаптация на бившата сграда на Регионален исторически музей – Габрово, за създаване на виртуален музей на габровската индустрия.

Строителство Градът Брой 8 от 25/02/2013

МЕДИЯ КОНТАКТ

GSM +359 0894 40 41 04

E-Mailmiratgroup@abv.bg

За други координати кликнете тук.

Предишна/Следваща новина